fbpx

Kısırlık(infertilite) hastalarından ilk etapta istenen tetkikler

Bir çiftte kısırlık yani infertilite varlığı söz konusu olduğunda bunun sebebinin araştırılması için ve hangi tedavilerin gerekebileceğinin planlanması için bazı tahliller, testler yapılır. Erkekle ilgili bir problemin varlığının araştırılması için öncelikle spermiogram (sperm testi) ve üroloji uzmanı tarafından ürolojik muayene yapılır. Gerekirse daha ileri tetkikler üroloji uzmanlarınca planlanır.

Kadında öncelikle pelvik muayene, ultrasonografi daha sonra yumurtalık fonksiyonlarını gösteren hormon tahlilleri, gerekirse over rezerv testleri (yumurtalık kapasitesi), rahim filmi (hsg)istenir.

Pelvik muayene ve ultrasonografi:

İnfertilite (kısırlık) değerlendirilmesinde ilk basamaktır. Hastada myom, kist, polip veya benzeri bir problem varlığı araştırılır. Tüplerin açık veya kapalı olması ultrasonografide izlenemez bunun için rahim filmi (HSG) gereklidir. Ultrasonografi ile ayrıca folikül (yumurta) büyümesi ve ovulasyon (yumurtlama) varlığı takip edilebilir.

Hormon tahlilleri:
Kısırlık durumunda mutlaka yapılması gereken tahlillerdir. Adetin üçüncü günü yumurtalık (over) fonksiyonlarını gösteren hormon tahlilleri (FSH, LH Östrojen, Progesterone) yapılır. Bu tahliller kadının yumurtalık kapasitesi (over rezervi) ve gebe kalma şansı hakkında önemli bilgiler verir. Ayrıca adetli olmak şartı aranmadan troid hormonları, prolaktin, hemogram, kan grubu, hepatit ve HIV tetkikleri mutlaka görülür. Gerekli görülürse bu tetkiklere AMH hormonu da eklenebilir. Adetin 21. günü yapılan progesteron hormonu ölçümü ovulasyon (yumurtlama) olması hakkında bilgi verir.

Whatsapp'ı Aç
Whatsapp Aç
Merhaba👋
Merak ettiğiniz soruları şimdi yaz