Sperm Dondurma – Op. Dr. Ufuk Yılmaz

Sperm Dondurma

Bazı durumlarda daha sonra tüp bebek tedavisi için kullanılmak üzere meni sperminin dondurularak saklanması gerekmektedir. 30 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni Tüp Bebek Yönetmeliği’ne göre, sperm dondurma işlemi şu koşullarda uygulanabilir:

1. Kemoterapi ve radyoterapi gibi sperm  hücrelerine zarar verebilecek tedaviler öncesinde,

2.  Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak olan ameliyatlar (testislerin alınması ve benzeri) öncesinde,

3. Cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmesi durumunda,

4. Ağır sperm sayı düşüklüğü varlığı (daha ileride hiç sperm bulunamaması riskini önlemek için) durumunda sperm dondurma planlanabilir.

Sperm Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Sperm Toplama

Sperm dondurma işlemi için erkekten sperm örneği almak gerekmektedir. Sperm örneği iki farklı yolla alınabilir. Birincisi, mastürbasyon yöntemi ile sperm verebilirsiniz. İkincisi ise sperm sayısının az olduğu veya hastanın mastürbasyonla sperm veremediği durumlarda sperm örneğinin cerrahi işlemle alınmasıdır. MESA, TESA, PESA işlemleri ile testisten sperm toplanabilir. Bu işlemler lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Sperm vermeden önce, 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmak gerekir. Bu süre boyunca erkek herhangi bir cinsel birleşme yaşamamalı ya da mastürbasyon yoluyla boşalmamalıdır. Sperm sayısının artması için perhiz süresini uzatmak doğru değildir. Çünkü süre uzadığında sperm sayısı artarken sperm hareketliliği ve kalitesi düşecektir.

Sperm Analizi

Toplanan spermler dondurulmadan önce analiz edilir. Semen analizinde; sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı değerlendirilir. Böylece en sağlıklı spermlerin seçilmesi ve dondurulması sağlanır.

Spermlerin Dondurulması

Alınan sperm örneği istenen kalitede değilse doktorunuz bir kez daha sperm örneği vermenizi isteyebilir. Sperm analizi tamamlandıktan sonra alınan spermler, özel olarak formüle edilmiş spermin sıvısı kullanılarak -197 derecede dondurulur. Spermler sıvı azot içerisinde güvenli bir şekilde uzun yıllar korunur.

Bu konular ilginizi çekebilir:

İnfertilite Nedir?

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?