LAPAROSKOPİK CERRAHİ – Op. Dr. Ufuk Yılmaz

LAPAROSKOPİK CERRAHİ

laparoskopik cerrahi nedirBir tanı, değerlendirme ve cerrahi girişim yöntemidir Laparoskopik Cerrahi… Görüntüleme ve enstrümantasyonda yaşanan gelişmeler cerrahi deneyimde artışı beraberinde getirmiş, bunun sonucunda ilk başlarda sadece tanısal amaçla ve tüp ligasyonu gibi birkaç basit cerrahi işlem için kullanılan laparoskopi, günümüzde açık olarak yapılabilen tüm cerrahi girişimlere alternatif, hatta bazı alanlarda tercih edilmesi gereken yöntem olmuştur. Laparoskopinin laparatomiye göre daha az postoperatif ağrı, küçük cerrahi skar, maliyet, kanama oranları; hastanede daha kısa süre kalma gibi avantajları vardır . Bunun yanında cerrahi ekipman gerekliliği, tecrübeli personel gereksinimi, hastanın geçirilmiş batın cerrahisi ve obezite durumu laparoskopik cerrahiyi kısıtlayan faktörlerdir .

Diagnostik (Tanısal) Laparoskopik Cerrahi:

Laparaskopi tanısal amaçlı (Diagnostik Laparoskopi) olarak; tüplerin açık olup olmadığına, yumurtalığın genel görünümüne ve yapışıklık olup olmadığına, tüp-yumurtalık ilişkisine, rahmin genel görünümünün incelenmesi için yapılır.

Halk arasında “Kansız ameliyat” olarak da bilinen bu yöntem, hasta genel anestezi altında (uyumuş) iken göbek çukurundan 1 cm’lik kesi yapılarak buradan özel optik bir cihaz ve kamera sistemi ile karın içi ve pelvisin normalden birkaç misli büyütülerek görüntülenmesini içerir.

İşlem için önce göbekten CO2 gazı ile batın yeterince şişirilir. Sonra 10 mm çapında “Trokar” olarak isimlendirilen bir boru göbekten karın içine yerleştirilir. “Laparoskop” denilen ve bir kamera – monitör sistemine bağlı optik alet buradan karın içine sokulur. Bu şekilde karın boşluğundaki tüm organlar görüntülenir.

Bu yöntem sayesinde rahim ağzından verilen “Metilen mavisi” denilen mavi renkli bir sıvı ile fallop tüplerinin açık veya kapalı olup olmadığı da anlaşılabilir.

Diagnostik Laparoskopi sonrası hastanede kalma süresi oldukça kısa olup genelde yarım gün yeterlidir. (Sabah yapılıp akşam taburcu edilebilir)

Tanısal Laparoskopide genel olarak aşağıdaki bulgulara bakılır:

  • Tüplerin açık olup olmadığına
  • Yumurtalığın genel görünümüne
  • Yapışıklık olup olmadığına
  • Tüp-yumurtalık ilişkisine
  • Rahmin genel görünümüne.

Operatif Laparoskopi:

Tanısal laparoskopi esnasında saptanan bir çok problem, güvenli bir şekilde laparoskopik olarak o anda tedavi edilebilir. Cerrahi düzeltme amacıyla yapılan laparoskopiye “Operatif Laparoskopi” denir.

Laparoskopik Cerrahi işlemi yapılacağı zaman, ek bir kaç yeni kesi daha yapılarak 5 mm çaplı yeni trokar içinden makas, koter, lazer, dikiş gibi yardımcı araçlar karın içine gönderilir. Bu şekilde ve özel olarak dizayn edilmiş aletler sayesinde, karın içinde pek çok cerrahi girişim yapılabilir.

Uygun araç ve tekniğin seçimi doktorun eğitimine, problemin yerine ve ekipmanın yeterliliğine bağlıdır.

Operatif Laparoskopide Neler Yapılır?

  • Batın içi yapışıklıkların (adezyonların) giderilmesi (adezyolizis)
  • Myomların çıkarılması (myomektomi)
  • Yumurtalık (over) kistlerinin çıkarılması veya aspire edilmesi
  • Endometriozis tedavisinde, endometriotik odakları koagüle edilmesi (yakılması)
  • Endometriomaların (çikolata kistlerinin) çıkarılması veya koagulasyonu
  • Dış gebelik durumlarında cerrahi tedavi
  • Kapalı tüplerin açılması (tubal anastomosis)
  • Bozulmuş tüp-over ilişkisinin yeniden sağlanması
  • Rahim ve yumurtalıkların alınması alınması
  • Her türlü kadın genital kanser ameliyatları

Laparoskopik Cerrahi sonrası hastanede kalma süresi oldukça kısa olup genelde bir gün yeterlidir. Bazen laparoskopik cerrahi ile histeroskopik cerrahi aynı seansta kullanılır. Özellikle rahim anomalilerinde bu iki yöntemin birlikte kullanımı gerekebilir.

İlginizi çekebilecek diğer bir konu: Histeroskopik Cerrahi